Ontspannen door de examens heen: de 10 beste Bach-bloesems-remedies

Studeren

Nog minder dan een week te gaan en dan is het zover… de spanning neemt toe. Bachbloesems remedies bieden een veilige en waardevolle ondersteuning voor jouw zoon of dochter tijdens deze stressvolle periode. Vanwege de leesbaarheid van de tekst gebruik ik hieronder “hij”, maar ik bedoel natuurlijk ook “zij”.

  1. Larch – zelfvertrouwen: voor het kind dat niet genoeg zelfvertrouwen heeft, dat niet geloofd dat hij voor het examen zal slagen.
  2. Hornbeam – uitstellen: als jouw kind de dingen voor zich uit blijft schuiven. Of als hij uit moeheid de motivatie niet kan opbrengen om met de studie te beginnen en zit te denken aan interessantere dingen die hij zou kunnen doen.De remedie helpt hem over dit gevoel van moeheid heen en zorgt ervoor dat hij weer moed krijgt om het leren aan te pakken.
  3. Gentian – moedeloosheid: bij teleurstelling, ontmoediging en depressie als gevolg van een tegenslag. Als jouw kind, ondanks al zijn inspanningen, er niet in slaagt een bepaald onderwerponder de knie te krijgen, of slechte cijfers haalt. Gentian helpt om beter met tegenslagen om te gaan.
  4. Wild rose – apathie: voor het kind dat elke motivatie en enthousiasme mist om moeite te doen voor iets dat hij nog niet heeft. Hij laat zijn kansen glippen en realiseert het zich te laat.
  5. Aspen – ongerustheid: voor angst en bezorgdheid zonder duidelijke reden. Bijvoorbeeld voor het kind dat genoeg zelfvertrouwen heeft en weet dat hij het best kan, maar dat toch een vreemd gevoel van onbehaaglijkheid en van een naderende rampspoed heeft.
  6. Olive – gebrek aan energie: dit is de remedie voor uitputting en kan het doffe gevoel in het hoofd verminderen en de verbruikte energie aanvullen.
  7. White chestnut – piekeren: voor het kind dat moeilijk kan slapen door hardnekkige zorgelijke gedachten, eindeloze mentale discussies en teveel studeren. White chestnut helpt om weer een “helder” hoofd te krijgen.
  8. Rock-water – perfectionisme: voor het kind dat streeft naar perfectie en zichzelf dwingt tot buitengewoon hard werken. Het wordt boos op zichzelf als hij het de op een na beste cijfer heeft gehaald en dus heeft “gefaald”.
  9. Elm – verantwoordelijkheid: dit is de remedie voor het kind dat tijdelijk zijn zelfvertrouwen kwijt is, doordat hij overbelast is en het leren hem teveel is geworden.
  10. Rescue remedy – examenvrees:  als het examen zo dichtbij is dat de angst begint toe te slaan. In paniek raken op het moment waarop een helder hoofd en geordende gedachten van cruciaal belang zijn, kan rampzalig zijn. Regelmatige doses Rescue Remedy in de periode voor en op de dag van het examen kunnen veel verlichting geven.

(uit: Judy Ramsell Howard, Opgroeien met Bach-bloesems-remedies; Diana Koornstra, Bach Bloesem Remedies voor kinderen)

TIP: geef jouw kind een flesje spa blauw met 8 druppels rescue remedy voor bij het examen mee.

Je kunt een remedie of een combinatie van 6 á 7 remedies gebruiken. Gebruik een pipetflesje van 30 ml gevuld met spa blauw en voeg 2 druppels van iedere gekozen remedie toe (voor de rescue remedy 4 druppels). Laat jouw kind minimaal 4 keer per dag 4 druppels nemen.